Turks brood

Ingrediënten:
9 gram gedroogde gist
1 theelepel suiker
250 milliliter lauwwarm water
4 eetlepels olijfolie
1 flinke theelepel zout
500 gram tarwebloem
wat melk of een losgeklopt ei
sesamzaadjes en/of kummelzaadjes

Een Turks brood is relatief gemakkelijk en snel te maken. Dit brood is verrukkelijk met wat dipjes of met een soep tijdens de lunch. Het is luchtig en lekker. Hier vind je het recept!


Begin met het mengen van de gist met de suiker en het lauwwarme water in een grote beslagkom. Laat dit even 5 minuutjes staan totdat er belletjes in de kom verschijnen. Op dit moment voeg je de olijfolie en het zout toe. Zeef hierna zo’n 125 gram boem boven de beslagkom en kneed het geheel goed door, gedurende zo’n 5 minuten. De deegbal mag wat plakkerig zijn. Voelt je deeg dus wat droog aan, schroom dan niet om niet wat water toe te voegen. Als het te nat aanvoelt voeg je nog wat bloem toe. Smeer hierna de beslagkom in met een scheut olijfolie en doe hier de deegbal in. Dek deze beslagkom af met een schone en vochtige theedoek en laat het gedurende 30 minuten rijzen totdat je ziet dat het deeg verdubbeld is. Pak daarna de deegbal en maak een plat en rond brood van circa 4 cm dikte.


Je kunt deze massa nu neerleggen op een bakplaat met bakpapier waarna je het nog een kwartiertje laat rijzen onder een vochtige theedoek. Ondertussen kun je de oven voorverwarmen op 230 graden, en maak eventueel wat motiefjes in het brood. Smeer een losgeklopt ei over het brood met eventueel wat melk. Hierover kun je dat sesamzaadjes
strooien.

Laat het brood 15 minuten bakken in de oven en laat het afkoelen op een rooster.
Heerlijk!